Mondhygiënist Utrecht Overvecht

De mondhygiënist ondersteunt u bij het behouden van een schoon en gezond gebit. Hij of zij geeft u bijvoorbeeld uitleg over de reiniging van uw gebit en verwijdert tandplak, tandsteen en tandaanslag. Verder houden onze mondhygiënisten zich bezig met het behandelen van gingivitis en parodontitis. Zo worden problemen voorkomen of genezen.

Gingivitis en parodontitis

De mondhygiënist houdt zich voornamelijk bezig met het voorkomen en behandelen van gingivitis en parodontitis. Gingivitis is het voorstadium van parodontitis. De bacteriën in uw tandplak zorgen ervoor dat uw tandvlees gaat ontsteken. Het is dan rood en gezwollen en u heeft makkelijk last van bloedend tandvlees. Uiteindelijk kan gingivitis overgaan in parodontitis. Het tandplak hoopt zich dan ook onder het tandvlees op, waardoor de ontsteking het kaakbot kan aantasten. Dit zorgt voor ernstige klachten en in sommige gevallen zelfs het verlies van uw tanden en kiezen. Een ontsteking in uw mond heeft ook invloed op uw algehele gezondheid. De mondhygiënist helpt u bij het voorkomen en verhelpen van dit soort klachten. Bijvoorbeeld door u voorlichting te geven over goede mondhygiëne en door uw gebit professioneel te reinigen.

Wat de mondhygiënist doet

De mondhygiënist helpt u op verschillende manieren bij het onderhouden en gezond houden van uw gebit:

  • Periodieke, professionele gebitsreiniging
  • Het behandelen van de aandoening gingivitis
  • Het behandelen van de aandoening parodontitis
  • Voorlichting en instructies geven over het reinigen van uw gebit
  • Voorlichting geven over (het voorkomen van) verschillende gebitsproblemen, waaronder cariës, gingivitis, parodontitis en tanderosie
  • Preventief behandelen van verdiepte fissuren in uw kiezen door sealings aan te brengen
  • Aanbrengen van fluoride
Mondhygiënist Tandheelkundig Centrum Utrecht

Veelgestelde vragen over de mondhygiënist

Wat kost een mondhygiënist?

De kosten voor de mondhygiënist worden elk jaar vastgesteld door de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit). Actuele tarieven vindt u op de website van de NZa. De totale kosten zijn afhankelijk van de handelingen en materialen die nodig zijn tijdens de behandeling.

Hoe lang duurt een afspraak bij de mondhygiënist?

Dat is afhankelijk van wat er moet gebeuren. Vaak duurt een afspraak tussen de 30 minuten en een uur. De mondhygiënist zal meestal eerst een mondonderzoek uitvoeren om de conditie van uw gebit vast te stellen. Vervolgens bespreekt hij of zij de conditie van uw gebit en het behandelplan om uw gebit weer gezond en schoon te krijgen. Daarna reinigt de mondhygiënist uw gebit professioneel. Dit gebeurt meestal in één zitting. Blijkt de geplande tijd niet voldoende te zijn om alle tandsteen en aanslag te verwijderen? Dan wordt er een vervolgafspraak gemaakt. Wordt er gevorderde gebitsproblematiek geconstateerd, zoals de aandoening parodontitis? Dan wordt er een parodontitistraject met u besproken. Dit is een traject waarin ook de wortels intensief worden gereinigd. Deze behandeling vindt plaats in meerdere zittingen, onder verdoving.

Waarom naar de mondhygiënist?

De mondhygiënist helpt u bij het schoonhouden van uw gebit. Dit is erg belangrijk voor het voorkomen van gaatjes en tandvleesproblemen. Een regelmatig bezoek aan de mondhygiënist voorkomt:

  • Ontstoken tandvlees/gingivitis
  • Vergevorderde tandvleesontsteking waarbij kaakbotafbraak optreedt (parodontitis)
  • Terugtrekkend tandvlees (gingivarecessies)
  • Een slechte adem (Foetor ex ore/Halitosis)
  • Gaatjes (cariës)

Hoe vaak moet ik naar de mondhygiënist?

Wij raden aan om iedere 6 maanden de mondhygiënist te bezoeken. Dit bezoek kan tegelijkertijd met de halfjaarlijkse controle plaatsvinden. Bij ontstekingen aan het tandvlees raden we aan om iedere 3 maanden de mondhygiënist te bezoeken.