Parodontologie Utrecht
Gingivitis en parodontitis zijn aandoeningen aan het tandvlees die ernstige gevolgen kunnen hebben. Als u er te lang mee blijft rondlopen kan het zelfs het verlies van tanden of kiezen betekenen. U ervaart zelden pijnklachten bij deze aandoeningen en het is daarom belangrijk om de mondhygiënist periodiek te bezoeken (minimaal iedere 6 maanden). Zo kunnen de aandoeningen op tijd worden geconstateerd en behandeld. Hoe sneller we erbij zijn, hoe makkelijker we het kunnen oplossen.
Wat is gingivitis?
Als u tandplak niet op tijd verwijdert zorgen de bacteriën in de tandplak ervoor dat uw tandvlees gaat ontsteken. Gingivitis is het eerste stadium van ontstoken tandvlees. Uw tandvlees kan dan rood, slap of gezwollen zijn en makkelijk bloeden. Ook een vieze smaak in de mond en een slechte adem zijn mogelijke symptomen van gingivitis. Veel mensen merken niet dat zij gingivitis hebben, doordat deze aandoening zelden pijnklachten geeft. Goed om te onthouden is: gezond tandvlees bloedt nooit. Goede mondhygiëne kan gingivitis helpen voorkomen. Poets dus goed en reinig ook tussen uw tanden en kiezen. Bijvoorbeeld met behulp van ragers, tandenstokers of floss. De mondhygiënist adviseert u graag.
Wat is parodontitis?
Als gingivitis niet op tijd behandeld wordt kan het overgaan in parodontitis. De tandplak gaat zich dan ook onder het tandvlees ophopen, waardoor het tandvlees loslaat van de tanden en kiezen. Zo ontstaat er een ruimte (dit noemen we een pocket), waarin zich ook weer tandplak vormt. Zo verplaatst de ontsteking zich steeds verder richting het kaakbot. Door de ontsteking gaan vezels kapot en wordt het kaakbot afgebroken. Daardoor worden de pockets nog dieper en verliest u nog meer kaakbot. Uiteindelijk kunt u hierdoor zelfs uw tanden en kiezen verliezen. Veel mensen blijven te lang rondlopen met parodontitis, doordat het vaak pas in een heel laat stadium pijnklachten geeft. Het is belangrijk dat u de mondhygiënist regelmatig bezoekt om dit te voorkomen.
Parodontologie: wat kan er aan parodontitis gedaan worden?
Bij Tandheelkundig Centrum Utrecht kunt u terecht voor de behandeling van parodontitis. Hoe sneller we met de behandeling starten, hoe beter. Wat voor behandeling u nodig heeft is afhankelijk van hoe ver de parodontitis gevorderd is.
Behandeling door mondhygiënist
Een intensieve reiniging van de wortels door de mondhygiënist is soms al voldoende. De mondhygiënist verwijdert tandplak en tandsteen en geeft u instructies om uw gebit zelf schoon te houden. Daardoor zal een tandvleesontsteking in een vroeg stadium meestal verdwijnen.
Flapoperatie
Soms zijn pockets erg diep of moeilijk te bereiken. De mondhygiënist kan dan niet alle tandplak en tandsteen verwijderen. In dat geval is een flapoperatie nodig. Tijdens deze operatie wordt uw tandvlees losgemaakt en opzij geschoven. Daarna halen we het ontstoken weefsel weg en verwijderen we de tandplak en het tandsteen op moeilijk bereikbare plaatsen. Waar nodig werken we ook de (vaak grillige) rand van het aangetaste kaakbot bij. Nu uw gebit weer helemaal vrij is van tandplak en tandsteen zal de ontsteking verdwijnen. Het gezonde tandvlees hecht zich vervolgens weer aan de tanden en kiezen. De operatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving of eventueel onder narcose.
Zijn uw tanden en kiezen niet meer te redden?
Soms is een tand of kies niet meer te redden, doordat hij te ver aangetast is. Dan is het trekken van deze tand of kies het enige redmiddel. Vaak kan de tandarts deze behandeling zelf uitvoeren en anders verwijzen we u door naar een kaakchirurg. Een kroon, brug of prothese kan de ontstane ruimte daarna opvullen.