Wortelkanaalbehandeling (Endodontologie) - Utrecht

Uw kiezen of tanden kunnen ontstoken raken door tandbederf (cariës), een lekkende vulling of door een val of ongeluk. Wij behandelen uw kies of tand vakkundig en pijnloos.

Wortelkanaalbehandeling, zenuwbehandeling

Uw kiezen of tanden kunnen ontstoken raken door tandbederf (cariës), een lekkende vulling of door een val of ongeluk. Wanneer u kiespijn heeft, komt dit meestal door een groot gaatje (cariës profunda) in uw kies of tand. Overbelasting van de kies of tand, een grote vulling of lekkende vulling kan tevens zorgen voor kiespijn.

In wortelkanalen zit zenuwweefsel en kleine bloedvaatjes. Een wortelkanaalbehandeling is dus het behandelen van het inwendige deel van uw tand of kies.

Veelgestelde vragen over wortelkanaalbehandeling

Wat zijn de signalen van een ontstoken kies of tand?

 • Hevige kiespijn
 • Een dikke wang
 • Gevoeligheid met warm en koud
 • Ook kan het zijn dat u (nog) geen klachten heeft. Uw tandarts komt er dan achter bij het maken van een röntgenfoto of tijdens het vullen van uw kies of tand.

Wat doet de tandarts tijdens een eerste consult?

De tandarts onderzoekt uw gebit, stelt u op uw gemak en bepaalt samen met u de meest geschikte behandelmethode. Hij luistert goed naar uw vragen en wensen en legt de behandeling stap voor stap uit.

Hoe verloopt de behandeling?

 • Röntgenfoto: dit is nodig om te kijken hoe de wortels lopen.
 • Verdoving (anesthesie): de tandarts verdooft uw kies of tand, waardoor het proces voor u geheel pijnloos verloopt.
 • Het plaatsen van een cofferdam (ook wel rubberen lapje genoemd). Dit gebruikt de tandarts om de kies te isoleren, zodat de tandarts een ‘schoon’ werkgebied heeft.
 • Het boren van de kies: De tandarts boort de kies op het kauwvlak open en haalt met vijltjes het ontstoken weefsel en de zenuw uit het kanaal.
 • Schoonmaken van de wortelkanalen: de kies wordt gespoeld met desinfecterend middel. De schoongemaakte kanalen vult de tandarts op met rubberen stiftjes en hij sluit de kies weer af met een vulling.
 • Het opvullen van de kanalen en het vullen van de kies: meestal wordt de behandeling in 2 afspraken gepland.
 • Het opvullen van de kanalen. De kies krijgt dan na de eerste behandeling een tijdelijke vulling.
 • Het vullen van de kies gebeurt tenslotte op de tweede afspraak.

Hoe lang duurt de wortelkanaalbehandeling?

Dat is helemaal afhankelijk van wat er moet gebeuren en hoeveel kanalen een kies of tand heeft. Een behandeling aan slechts één voortand met één kanaal duurt bijvoorbeeld minder lang dan een kies die vier of meer wortelkanalen heeft.

 

De wortelkanaalbehandeling duurt ongeveer een half tot twee uur.

Wat zijn de kosten van een wortelkanaalbehandeling?

De kosten kunnen variëren door:

 • Het aantal kanalen van de kies;
 • De moeilijkheidsgraad van de behandeling

Wij raden u aan om uw tandarts altijd om de behandelopties en de kostenbegroting te vragen. De kosten voor een wortelkanaalbehandeling (endodontologie) worden bij patiënten tot 18 jaar volledig gedekt door de basiszorgverzekering. Patiënten vanaf 18 jaar zijn afhankelijk van de door hen afgesloten zorgverzekering.

De kosten voor een wortelkanaalbehandeling worden elk jaar vastgesteld door de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit). Actuele tarieven vindt u op de website van de NZa. De totale kosten zijn afhankelijk van de handelingen en materialen die nodig zijn om de wortelkanaalbehandeling uit te voeren.

Voel ik pijn tijdens de behandeling?

Tijdens de behandeling wordt u goed verdoofd waardoor het proces voor u geheel pijnloos verloopt.

Kan ik eten na een wortelkanaalbehandeling?

Ja, dat kan. Toch is het beter om te wachten met het eten en drinken van warme dranken tot de verdoving is uitgewerkt. Zo bijt u niet per ongeluk op uw wang of lip.

Is het normaal dat ik pijn heb na de wortelkanaalbehandeling?

Uw tanden kunnen na de behandeling wat gevoelig zijn (lichte napijn). Bijvoorbeeld als u iets warms of kouds eet. Meestal is dit na 2 weken weer over. Houdt dit langer aan? Neem dan contact met ons op.

 

Heeft u nog vragen over een wortelkanaalbehandeling?

Neem dan contact met ons op of maak direct een afspraak via onderstaande knop. U bent van harte welkom in onze praktijk Tandheelkundig Centrum Utrecht in Utrecht Overvecht .