Cariës behandeling (gaatje vullen)

Cariës (tandbederf) komt vaak voor en kan door allerlei factoren ontstaan. Uw voeding, de verzorging van uw mond en uw algehele gezondheid kunnen een rol spelen. Tandbederf begint vaak met tandplak, die een laagje vormt op uw tanden. Dit mengsel van voedingsresten, bacteriën en speeksel tast uw tandglazuur aan. Hierdoor ontstaat uiteindelijk tandbederf.

Gaatjes laten vullen bij Tandheelkundig Centrum Utrecht

Hoe sneller u een gaatje laat vullen, hoe beter

Het is fijn als een gaatje snel ontdekt wordt. Heeft u een beginnend gaatje? Dan zal de mondhygiënist uw tanden professioneel reinigen en u instructies geven voor het schoonhouden van uw gebit. Is het gaatje al verder gevorderd? Dan moet het gevuld worden. Zo voorkomt u dat het gaatje verdere schade aanricht. Een gaatje dat genegeerd wordt, kan uiteindelijk ook de zenuw van de kiezen en tanden aantasten, wat gepaard gaat met hevige kiespijn. Uiteindelijk kan het zelfs leiden tot het verlies van uw tand of kies.

Hoe gaat een cariës behandeling in zijn werk?

Tijdens de cariës behandeling slijpt de tandarts eerst het tandbederf weg. Vervolgens vult hij het gaatje met composiet. Dit sterke, witte materiaal zorgt ervoor dat er niks meer van het gaatje te zien is.

 

Als een gaatje niet meer gevuld kan worden

Soms is een gaatje zo ver gevorderd dat alleen een vulling niet meer voldoende is. Bijvoorbeeld als de zenuw door het tandbederf is bereikt. Dan is een wortelkanaalbehandeling nodig. Is de tand of kies helemaal niet meer te redden? Dan zal de tandarts hem trekken. De ruimte die hierdoor ontstaat kan worden opgevuld met een brug, implantaat of uitneembaar plaatje.

Veelgestelde vragen over gaatjes vullen

Doet een gaatje vullen pijn?

De behandelaar kan beoordelen of het vullen van het gaatje pijn gaat doen. Als de behandelaar verwacht dat de behandeling pijnlijk wordt zal hij of zij een verdoving adviseren. Zo verloopt de behandeling pijnloos.

Hoe ziet een gaatje eruit?

Een beginnend gaatje is lastig te herkennen. Als u merkt dat u een gaatje heeft bent u eigenlijk al te laat. Daarom is het belangrijk om regelmatig langs te komen voor een periodieke controle. Zo kan de tandarts het gaatje op tijd signaleren en het vullen voor het erger wordt. De tandarts zal u soms ook doorverwijzen naar de mondhygiënist. Die reinigt uw gebit professioneel en geeft instructies voor het schoonhouden van uw gebit. Zo voorkomt u gaatjes.

Wat zijn de kosten van een gaatje vullen?

De kosten voor het vullen van een gaatje worden elk jaar vastgesteld door de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit). Actuele tarieven vindt u op de website van de NZa. De totale kosten zijn afhankelijk van de handelingen en materialen die nodig zijn om het gaatje te vullen.

Hoe lang duurt het vullen van een gaatje?

Dat is helemaal afhankelijk van wat er moet gebeuren. Een simpel gaatje vullen duurt meestal zo’n 15 minuten.

Kan ik eten nadat een gaatje gevuld is?

Ja, dat kan. Met een speciale blauwe lamp verharden wij de vulling, waardoor deze direct sterk genoeg is om mee te kauwen. Toch is het beter om te wachten met het eten en drinken van warme dranken tot de verdoving is uitgewerkt. Zo bijt u niet per ongeluk op uw wang of lip.

Is het normaal dat ik pijn heb na het vullen van een gaatje?

Uw tanden kunnen na de behandeling wat gevoelig zijn. Bijvoorbeeld als u iets warms of kouds eet. Meestal is dit na 2 weken weer over. Houdt u lang last? Neem dan contact met ons op.